Α εξάμηνο
Υποχρεωτικά
Διοίκηση Έργων
Το μάθημα ασχολείται με τη θεωρία και την πρακτική της διοίκησης έργων εξετάζοντας συνολικά ένα έργο από τη γέννηση μέχρι την ολοκλήρωσή του. Αρχικά παρουσιάζονται οι περιοχές, οι μεθοδολογίες και οι προσεγγίσεις αξιολόγησης και επιλογής έργων και τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα της εναρμόνισης των στόχων διοίκησης έργων με τη στρατηγική ενός οργανισμού. Ακολούθως, παρουσιάζεται βήμα-προς-βήμα η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου έργου, το οποίο περιλαμβάνει το καταστατικό του, την αναλυτική τεκμηρίωση του φυσικού αντικειμένου, το σύνολο του χρονικού προγραμματισμού, την ανάπτυξη του προϋπολογισμού, το σχέδιο στελέχωσης και το σχεδιασμό αντιμετώπισης κινδύνων. Σε κάθε μία από τις ενότητες παρουσιάζονται συγκεκριμένες τεχνικές και παγκόσμια πρότυπα, τα οποία υποστηρίζουν την ορθή ανάπτυξη προγραμμάτων έργων και παρέχουν αξιόπιστους ποσοτικούς δείκτες για την παρακολούθηση της φυσικής και οικονομικής προόδου τους. Το σύνολο του μαθήματος είναι ισχυρά προσανατολισμένο στην πρακτική εφαρμογή και για το λόγο αυτό είναι εμπλουτισμένο με πραγματικές μελέτες περίπτωσης και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ελληνικών και διεθνών έργων.
Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων
Η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία των ατόμων-εργαζομένων, των τμημάτων και ομάδων εργασίας, αλλά και του συνόλου του οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, αντικείμενο του μαθήματος είναι η κατανόηση και η πρακτική εφαρμογή εκείνων των διοικητικών εννοιών που σχετίζονται με την επιλογή, αξιολόγηση, εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Παράλληλα, εξετάζονται οι βέλτιστες πρακτικές παρακίνησης, εργασιακής απόδοσης, διαχείρισης συγκρούσεων, ηγετικών συμπεριφορών, και σχεδιασμού οργανωσιακών δομών με τη χρήση σύγχρονης βιβλιογραφίας, μελετών περίπτωσης (case studies), videos, καθώς και ασκήσεων ανάλυσης σεναρίων και διοικητικών προβλημάτων.
Διοίκηση Καινοτομίας & Ανάπτυξης Προϊόντων
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στις έννοιες της τεχνολογίας και της καινοτομίας ώστε να κατανοήσουν το θεμελιώδη ρόλο τους στην ανάπτυξη προϊόντων. Επιπλέον, εισάγει τους φοιτητές στις σύγχρονες αρχές, μεθόδους και πρακτικές ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων. Οι περισσότερες αρχές που αναπτύσσονται αφορούν κυρίως φυσικά προϊόντα αλλά μπορούν να εφαρμοστούν και για την ανάπτυξη υπηρεσιών ή προϊόντων λογισμικού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καταγραφή των αναγκών του πελάτη και τη μετατροπή αυτών σε προδιαγραφές σχεδίασης & ανάπτυξης του προϊόντος. Το μάθημα καλύπτει τις κύριες φάσεις της διαδικασίας ανάπτυξης ενός προϊόντος, όπως: προγραμματισμός έργων ανάπτυξης προϊόντων, προσδιορισμός αναγκών χρηστών, δημιουργία ιδεών για το προϊόν, επιλογή βέλτιστης ιδέας προς ανάπτυξη, οικονομική ανάλυση, δοκιμή ιδέας, και σχεδιάζοντας για το περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων διαλέξεων παρουσιάζονται και αναλύονται σχετικές μελέτες περίπτωσης (case studies) ενώ οι φοιτητές καλούνται να διεκπεραιώσουν συγκεκριμένες εργασίες που καλύπτουν τα βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διδασκαλία του μαθήματος.
Ανάπτυξη Προσωπικών Δεξιοτήτων (Εισαγωγική Δραστηριότητα Εξαμήνων)
Η ανάπτυξη «ήπιων δεξιοτήτων» (soft skills) αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας σε όλους τους τομείς του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, η σειρά εισαγωγικών σεμιναρίων στην Ανάπτυξη Προσωπικών Δεξιοτήτων (Personal Skills Development) θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν και να αναπτύξουν ικανότητες επικοινωνίας και παρουσίασης σε επαγγελματικό περιβάλλον, ομαδικής συνεργασίας, δημιουργικότητας, διαπραγμάτευσης και ηγεσίας με τη χρήση βιωματικών δραστηριοτήτων όπως τα επιχειρηματικά παίγνια (business games), ασκήσεις σχεδιασμού και λειτουργίας ομάδων, τεστ αυτοαξιολόγησης, παιχνίδια ρόλων κλπ.
Επιλογής
Διοίκηση Γνώσης και Οργανωσιακής Αλλαγής
Πως οι σύγχρονοι οργανισμοί δημιουργούν νέα γνώση και αλλάζουν ώστε να ανταποκριθούν στις ραγδαίες αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος; Βασικός στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση και η εφαρμογή εκείνων των εννοιών και διοικητικών πρακτικών που επιτρέπουν την αποτελεσματική απόκτηση, επεξεργασία, και χρήση των πόρων γνώσης με τρόπο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να «μαθαίνουν» και να ανανεώνουν το χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών τους. Παράλληλα, θα αναλυθούν η διαδικασία, τα διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης, καθώς και οι προκλήσεις που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κατά την εισαγωγή και υλοποίηση οργανωσιακών αλλαγών με τη χρήση σύγχρονης βιβλιογραφίας, μελετών περίπτωσης (case studies), videos, καθώς και εργαλείων χαρτογράφησης πόρων και διαδικασιών αλλαγής.
Διαχείριση Αποθεμάτων
Αντικείμενο του Μαθήματος:
H μελέτη των προτύπων της διαχείρισης και του ελέγχου των αποθεμάτων, τόσο της σταθερής όσο και της τυχαίας ζήτησης, καθώς και η ανάλυση των μεθόδων μείωσης του κόστους των αποθεμάτων σε μια επιχείρηση.
Στόχοι του Μαθήματος:
Στόχος του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους αποφοίτους του Π.Μ.Σ. ως μελλοντικά στελέχη τμημάτων Logistics και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα αποθέματα των εταιρειών τους με στόχο την μείωση του κόστους των αποθεμάτων και την ταυτόχρονη αύξηση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών τους.
Βιώσιμες & Παγκοσμιοποιημένες Εφοδιαστικές Αλυσίδες
Αντικείμενο του Μαθήματος:
Το μάθημα επικεντρώνεται στην ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αποφάσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση των πράσινων μεταφορών και στις νέες τάσεις στη βιωσιμότητα της εφοδιαστικής στο πλαίσιο της αυξανόμενης αστικοποίησης και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προκλήσεις που σχετίζονται με προμηθευτές από άλλα μέρη του κόσμου και στην ευθύνη που έχουν οι εταιρείες να διασφαλίσουν ότι οι προμηθευτές τους ενεργούν σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς και τις πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ). Μελετά πρακτικές εναλλακτικές λύσεις για τη βελτιστοποίηση εκπομπών CO2 χρησιμοποιώντας ανάλυση δεδομένων. Εξετάζει τη «γρήγορη» και «πράσινη» παράδοση στη νέα ψηφιακή εποχή, τη σχέση των καταναλωτών με βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες και το περιβαλλοντικό κόστος του ηλεκτρονικού εμπορίου ταχείας αποστολής. Τέλος παρουσιάζει αρχές ΕΚΕ που βασίζονται στην παγκόσμια βιώσιμη διακυβέρνηση, τα διεθνή πρότυπα, τις διεθνείς συμφωνίες και πρωτοβουλίες (ΟΗΕ, ΟΟΣΑ, ΕΕ, πρότυπα (ISO 26000 κ.λπ.))
Στόχοι του Μαθήματος:
- Εύρεση αποτυπώματος άνθρακα και νερού της εφοδιαστικής αλυσίδας
- Δρομολόγηση πράσινων οχημάτων
- Μελέτη εφοδιαστικών αλυσίδων κλειστού βρόχου
- Διαχείριση πράσινων αποθεμάτων
- Μελέτη πράσινης συμπεριφοράς των καταναλωτών
- ΕΚΕ και παγκόσμια πρότυπα, εργαλεία και μετρήσεις
Κλιματική Αλλαγή & Βιωσιμότητα
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει βασικούς τομείς, όπως τη διαθεσιμότητα νερού, την επισιτιστική ασφάλεια και την ενέργεια, ενώ οι προσπάθειες μετριασμού των επιπτώσεων, διαχείρισης και προσαρμογής αποτελεί παγκόσμιο άξονα ανάπτυξης. Η πολλαπλή και πολύπλευρη συσχέτιση της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα, δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις στην ανάπτυξη υποδομών και στην υλοποίηση έργων, απαιτεί νέες στρατηγικές στη διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων και παράγει νέα δεδομένα στην ενεργειακή και οικονομική πολιτική. Στα πλαίσια του μαθήματος θα συζητηθούν: (α) τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, τα κλιματικά σενάρια, οι πολιτικές και οι στρατηγικές, (β) οι στρατηγικές προσαρμογής και η οικοδόμηση ενός μέλλοντος ανθεκτικού στην κλιματική αλλαγή, (γ) θέματα σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη βιομηχανία, την ενέργεια και το περιβάλλον, (δ) η εταιρική κοινωνική ευθύνη και (ε) η βιωσιμότητα και διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων. Επίσης, θα παρουσιασθούν μελέτες περίπτωσης σχετικές με τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην τουριστική βιομηχανία, στην κατασκευή οδικών αξόνων, στη διαχείριση παράκτιων τεχνικών έργων, στην ενεργειακή ασφάλεια, κλπ.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να:
- Κατανοούν θέματα ανισοτήτων και εξοικειώνονται με τις μεθόδους και πολιτικές κατάργησης αυτών.
- Διαχειρίζονται την αλληλεπίδραση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις εκφάνσεις της επιχειρηματικότητας.
- Σχεδιάζουν δράσεις μετριασμού και προσαρμογής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
- Ενσωματώνουν την αβεβαιότητα των κλιματικών μοντέλων στη λήψη απόφασης για το μέλλον.
- Διαμορφώνουν στρατηγικές προσαρμογής για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος ανθεκτικού στην κλιματική αλλαγή.
Β εξάμηνο
Υποχρεωτικά
Προγραμματισμός και Έλεγχος Έργων
Το μάθημα συνοδεύει και συμπληρώνει το μάθημα «Διοίκηση Έργων». Εξετάζονται και εφαρμόζονται οι κύριες ενέργειες που πρέπει κανείς να ακολουθεί κατά τον προγραμματισμό, την εκτέλεση και την παρακολούθηση ενός έργου, όπως η διάρθρωση του προγράμματος, ο χρονικός και οικονομικός προγραμματισμός, η βελτιστοποίηση, η παρακολούθηση της φυσικής και οικονομικής προόδου και η παραγωγή και ερμηνεία αναφορών. Η παρουσίαση γίνεται μέσα από την εκμάθηση του εξειδικευμένου λογισμικού MS Project. Στα πλαίσια αυτά παρουσιάζεται το περιβάλλον λειτουργίας, οι επιλογές και οι ρυθμίσεις για τη χρήση του προγράμματος. Η εξοικείωση με το λογισμικό δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των γνώσεων στην αγορά εργασίας. Ο βασικός στόχος του μαθήματος είναι η εκμάθηση μέσω πρακτικών παραδειγμάτων ενός εκ των δημοφιλέστερων προγραμμάτων διοίκησης έργων.
Στρατηγική Διοίκηση & Επιχειρηματικότητα
Γιατί κάποιες επιχειρήσεις και οργανισμοί είναι περισσότερο επιτυχημένοι ενώ κάποιοι άλλοι αποτυγχάνουν; Ποιες στρατηγικές επιλογές οδηγούν σε υψηλή ανταγωνιστικότητα και πως αναπτύσσονται νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες; Αντικείμενο του μαθήματος είναι η κατανόηση και η πρακτική εφαρμογή των διαδικασιών διαμόρφωσης και υλοποίησης επιχειρηματικών στρατηγικών που επιτρέπουν στους οργανισμούς να επιτυγχάνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και υψηλή απόδοση. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται σύγχρονα ζητήματα εταιρικών και ανταγωνιστικών στρατηγικών (π.χ., στρατηγικές διεθνοποίησης, καινοτομίας και αμφιδεξιότητας, στρατηγικών συμμαχιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων) καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές επιχειρηματικότητας νεοφυών (start-ups) και υφιστάμενων επιχειρήσεων με τη χρήση σύγχρονης βιβλιογραφίας, μελετών περίπτωσης (case studies), videos, καθώς και επιχειρηματικών μοντέλων και σχεδίων ανάλυσης.
Χρηματοοικονομική Διοίκηση
Οι χρηματοοικονομικές αποφάσεις είναι θεμελιώδους σημασίας στην σύγχρονη οικονομία και έχουν σημαντικές άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ιδιώτες επενδυτές. Το μάθημα αυτό έχει σκοπό να εισαγάγει τους φοιτητές στην θεωρία και εφαρμογή της χρηματοοικονομικής διοίκησης. Αρχικά, παρουσιάζει τις βασικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις, εξηγεί τις βασικές λειτουργίες των Χρηματοοικονομικών Αγορών και των προϊόντων τους. Στη συνέχεια, το μάθημα πραγματεύεται τις τρεις θεμελιώδεις χρηματοοικονομικές αποφάσεις που αφορούν την αξιολόγηση επενδύσεων, την χρηματοδότηση τους και την πολιτική διανομής του μερίσματος. Ταυτόχρονα, προσδίδει τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία για την επίλυση συγκεκριμένων πρακτικών προβλημάτων. Η παρουσίαση είναι προσανατολισμένη στα δεδομένα που ισχύουν στις ανεπτυγμένες αγορές, κυρίως των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αν και γίνονται εκτεταμένες αναφορές σε αναπτυσσόμενες αγορές και στην ελληνική πραγματικότητα.
Διοίκηση Ποιότητας και Κινδύνων
Η διοίκηση ποιότητας και κινδύνων έχει υψηλή σημασία στη διαχείριση της αβεβαιότητας και την επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων ενός έργου.
Το πρώτο μέρος του μαθήματος έχει σκοπό να εισάγει τους φοιτητές στο θέμα της διαχείρισης κινδύνων σε έργα μικρής, μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής. Επιπλέον, παρουσιάζει στους φοιτητές βασικές μεθοδολογίες και εργαλεία πληροφορικής τα οποία υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων σχετικών με την ανίχνευση, την αξιολόγηση, τον προγραμματισμό και την αντιμετώπιση κινδύνων.
Το δεύτερο μέρος του μαθήματος εισάγει τους φοιτητές στο θέμα της διαχείρισης της ποιότητας ενός έργου σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Εισάγει τους φοιτητές στην έννοια ποιότητας και τις βασικές διεργασίες διαχείρισης (σχεδιασμός, διασφάλιση και έλεγχος). Για κάθε μία από αυτές παρουσιάζει τις βασικές μεθοδολογίες και εργαλεία πληροφορικής σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές ορθές πρακτικές.
Ανάπτυξη Προσωπικών Δεξιοτήτων (Εισαγωγική Δραστηριότητα Εξαμήνων)
Η ανάπτυξη «ήπιων δεξιοτήτων» (soft skills) αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας σε όλους τους τομείς του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, η σειρά εισαγωγικών σεμιναρίων στην Ανάπτυξη Προσωπικών Δεξιοτήτων (Personal Skills Development) θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν και να αναπτύξουν ικανότητες επικοινωνίας και παρουσίασης σε επαγγελματικό περιβάλλον, ομαδικής συνεργασίας, δημιουργικότητας, διαπραγμάτευσης και ηγεσίας με τη χρήση βιωματικών δραστηριοτήτων όπως τα επιχειρηματικά παίγνια (business games), ασκήσεις σχεδιασμού και λειτουργίας ομάδων, τεστ αυτοαξιολόγησης, παιχνίδια ρόλων κλπ.
Επιλογής
Δεδομένα Μεγάλης Κλίμακας και Επιχειρηματική Αναλυτική
Κάθε προϊόν και υπηρεσία αλλά και κάθε έργο, επιχειρησιακή λειτουργία, καταναλωτική συμπεριφορά κλπ. γεννά μία πληθώρα από δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν ένα πλούτο γνώσης που συχνά μένει εντελώς ανεκμετάλλευτος. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις, έχοντας κατανοήσει πλήρως την αξία που μπορεί να προσδώσει η γνώση αυτή σε έναν οργανισμό, ολοένα και περισσότερο στρέφονται προς την κατεύθυνση της συλλογής και αξιοποίησης των δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους. Το μάθημα αυτό παρουσιάζει τις σημαντικότερες τεχνολογίες και αρχιτεκτονικές συστημάτων συλλογής, διαχείρισης και επεξεργασίας δεδομένων μεγάλης κλίμακας (big data) καθώς και εφαρμογές τους, όπως αποτυπώνονται μέσα από σύγχρονα έργα και καινοτομίες. Επιπλέον, παρέχει μέσα από πρακτική εξάσκηση τα θεμελιώδη εργαλεία, μεθοδολογίες και τεχνικές για την προετοιμασία, τον εμπλουτισμό, τη διερεύνηση καθώς και την εξόρυξη γνώσης από τα δεδομένα, αλλά και για την πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας κρίσιμων μεγεθών. Με αυτό τον τρόπο, η επιχειρηματική αναλυτική (business analytics) επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση τάσεων και την αναγνώριση ευκαιριών, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την διοίκηση έργων καθώς και γενικότερα την λήψη επιχειρησιακών και στρατηγικών αποφάσεων.
Περιβαλλοντικά Πρότυπα & Πιστοποιήσεις
Το μάθημα θα παρουσιάσει τα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO9004, ISO14001, ISO14040, EMAS, κλπ.), τις διαδικασίες ανάπτυξης συστήματος διαχείρισης περιβάλλοντος σε μία επιχείρηση ή έναν οργανισμό και τις διαδικασίες πιστοποίησης. Θα παρουσιασθούν διάφορα εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως η ανάλυση κύκλου ζωής και εργαλεία πολιτικής, καθώς και μελέτες περίπτωσης σχετικές με πιστοποίηση τουριστικού προορισμού, διαχείρισης και σχεδιασμού αστικών περιοχών, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων εξορυκτικών μονάδων, αεροδρομίων, κλπ.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να:
- Εφαρμόζουν επιχειρηματικά εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης (μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εργαλεία ανάλυσης, αποτίμησης και παρακολούθησης, οικολογικός σχεδιασμός).
- Αναγνωρίζουν υλικά/διαδικασίες/διεργασίες στην παραγωγή προϊόντων ή/και υπηρεσιών με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
- Κατανοούν και διαχειρίζονται θέματα πιστοποίησης (οφέλη, κόστος, διαδικασία, αρμοδιότητες, επιλογή φορέα, συνεχής βελτίωση, κλπ.)
- Σχεδιάζουν βελτιώσεις σε προϊόντα ή/και υπηρεσίες με σκοπό την ενίσχυση της φιλικότητάς αυτών στο περιβάλλον.
- Εκπονούν μικρής έκτασης μελέτες εκτίμησης κύκλου ζωής για προϊόντα ή/και υπηρεσίες.
Διαχείριση Μηδενικών Απορριμάτων & Κυκλική Οικονομία
Αποτροπή δημιουργίας αποβλήτων με zero waste καινοτόμες επιχειρήσεις. Μετάβαση από το παραδοσιακό waste management στα zero waste systems. Επαναχρησιμοποίηση και ανακατασκευή. Ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα μέσω αποτέφρωσης. Βιωσιμότητα/αειφορία (sustainability). Τεχνολογία χαμηλής περιεκτικότητάς σε άνθρακα (low carbon technology). Εξοικονόμηση ανακυκλώσιμων υλικών. Ανακύκλωση χημικών. Καύση Refuse Derived Fuels (RDF) στην τσιμεντοβιομηχανία. Διαύγεια στην κυβέρνηση και τα οικονομικά/χρηματοδότηση.
Γ εξάμηνο
Υποχρεωτικά
Μεταπτυχιακή Διατριβή
Πιστοποίηση στη Διοίκηση Έργων
Το Project Management Institute (PMI) είναι ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς Project Management (PM) παγκοσμίως, και το 2019 συμπλήρωσε 50 χρόνια λειτουργείας. Βασικός στόχος του PMI είναι η προώθηση του PM και η ανάδειξη της σημασίας του σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Στα πλαίσια αυτά, το PMI δημοσιεύει οδηγούς και πρότυπα για διαχείριση έργων και παρέχει μια σειρά δημοφιλών πιστοποιήσεων όπως το CAPM, PMP, PMI-ACP και άλλες πιο εξειδικευμένες. Η πιστοποίηση CAPM (Certified Associate in Project Management) έχει να στόχο να ελέγξει τις γνώσεις των υποψηφίων πάνω στις διαδικασίες και τις τεχνικές της Διοίκησης Έργων. Η εξέταση, όπως και το μάθημα προετοιμασίας, στηρίζεται πάνω στον οδηγό “Project Management Body of Knowledge” (PMBOK® Guide) του PMI. Με τις γνώσεις από το μάθημα αυτό, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προχωρήσουν εφόσον το επιθυμούν και να δώσουν τις online εξετάσεις πιστοποίησης CAPM του PMI.
Ευέλικτη Διοίκηση Έργων
Από την έκδοση του Agile Manifesto το 2001 και μετά, η ευέλικτη (agile) προσέγγιση στην υλοποίηση έργων ξέφυγε από τον χώρο της ανάπτυξης λογισμικού και συναφών προϊόντων, και έχει επεκταθεί σαν έννοια στην ευρύτερη διοίκηση και λειτουργία ενός οργανισμού. Η ευέλικτη προσέγγιση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να καθορίσουμε το περιεχόμενο του έργου από την αρχή του, όταν οι απαιτήσεις αλλάζουν συνεχώς, όταν το έργο μπορεί να παραδίδεται σε μικρά βήματα και όταν οι εργασίες για το έργο μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν. Στο μάθημα παρουσιάζονται οι βάσεις της ευέλικτη προσέγγισης, οι βασικές agile μεθοδολογίες όπως το scrum και το kanban, καθώς επίσης τα εργαλεία και οι τεχνικές με τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε και να υλοποιήσουμε ένα agile έργο.
Μεθοδολογία Έρευνας
Επιλογής
Διοίκηση Έργων στη Πράξη
Το μάθημα παρουσιάζει μία ευρεία εικόνα της εφαρμογής των αρχών, εργαλείων και τεχνικών της Διοίκησης Έργων στην πράξη. Στα πλαίσια αυτά, παρουσιάζεται αναλυτικά πως δημιουργείται ένα Γραφείο Διοίκησης Έργων (Project Management Office (PMO)), η δομή και η λειτουργία του καθώς και χρήσιμα εργαλεία λογισμικού για την ανάπτυξή του. Oι φοιτητές/τριες θα έχουν επίσης την δυνατότητα να εντρυφήσουν στη σημασία των διαπραγματεύσεων στη Διοίκηση Έργων και να κάνουν πρακτική εφαρμογή μέσα από σχετικά παίγνια. Επιπλέον, θα εξετάσουν τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν για την χρηματοδότηση έργων. Τέλος, μέσα από σειρά παρουσιάσεων από διακεκριμένα στελέχη της αγοράς, θα εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες της εφαρμογής της Διοίκησης Έργων στην πράξη σε μία σειρά από σύγχρονους και ενδιαφέροντες τομείς, όπως τα κατασκευαστικά έργα, τα έργα συντήρησης εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, τα έργα πληροφορικής και ψηφιακού μετασχηματισμού συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής ευέλικτης (agile) διοίκησης έργων, τα έργα στο χώρο της ναυτιλίας, το πλαίσιο και η υλοποίηση έργων μεγάλων οργανισμών, έργα έρευνας και ανάπτυξης μέσα από (συν)-χρηματοδοτούμενα προγράμματα, έργα εταιρικού μετασχηματισμού καθώς και η προσέγγιση των συμβουλευτικών εταιριών στη Διοίκηση Έργων, όπως επίσης και ειδικά θέματα (έργα κοινωνικού περιεχομένου, Διεθνείς Οργανισμοί PM, ιδιαίτερα έργα κλπ). Επομένως, στο μάθημα αυτό δίνεται έμφαση σε πραγματικά προβλήματα ώστε να είναι δυνατή η αντιστοίχιση των γνώσεων που οι φοιτητές/τριες απέκτησαν μέσα από όλο το μεταπτυχιακό με πρακτικές παραστάσεις και τεκμηριωμένες μελέτες περίπτωσης.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/τριες θα αναπτύξουν δεξιότητες, ώστε να:
- Κατανοούν τις ιδιαιτερότητες εφαρμογής των αρχών, των εργαλείων και των τεχνικών της Διοίκησης Έργων σε διαφορετικούς τομείς
- Γνωρίζουν τη δομή και τη λειτουργία ενός PMO
- Γνωρίζουν τι απαιτείται και πως δημιουργείται ένα PMO
- Χειρίζονται διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της Διοίκησης Έργων
- Κατανοούν τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν για την χρηματοδότηση έργων
Συστήματα ERP στη Διοίκηση Έργων–Εφαρμογές με το SAP
Το μάθημα παρουσιάζει πως η διοίκηση έργων αξιοποιεί το βασικό πλεονέκτημα των συστημάτων ERP, αυτό της ενοποίησης (integration) των επιχειρησιακών λειτουργιών. Με τον τρόπο αυτό αφ’ ενός επιτυγχάνεται η κάλυψη όλων θεμάτων που σχετίζονται με τη διοίκηση έργων και αφ’ ετέρου διδάσκεται ο τρόπος με τον οποίο οι επιμέρους επιχειρησιακές λειτουργίες συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.
Ψηφιακός Μετασχηματισμός Διοίκησης Λειτουργιών
Αντικείμενο του Μαθήματος:
Οι επιχειρησιακές λειτουργίες επιχειρήσεων και οργανισμών αναμορφώνονται σε πρωτοφανή βαθμό από τη σύγκλιση διαφόρων τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) και οι Τεχνολογίες Κατανεμημένου Καθολικού (Distributed Ledger Technologies). Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η παρουσίαση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρησιακών λειτουργιών με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής (Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Μεγάλα Δεδομένα και blockchain).
Στόχοι του Μαθήματος:
Στόχος του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους αποφοίτους του Π.Μ.Σ. ως μελλοντικά στελέχη τμημάτων Logistics και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη χρήση και εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής για την αποδοτικότερη οργάνωση και διοίκηση των επιχειρησιακών λειτουργιών σε πολύπλοκα συστήματα παραγωγής/διανομής.
Ανθρωπιστική Εφοδιαστική Αλυσίδα
Αντικείμενο του Μαθήματος:
Οι εφοδιαστικές αλυσίδες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε όλες τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Το θεμελιώδες καθήκον μιας εφοδιαστικής αλυσίδας είναι να παρέχει τις κατάλληλες προμήθειες, στην κατάλληλη ποιότητα, στη σωστή ποσότητα, στο σωστό τόπο κατά τον χρόνο που χρειάζονται. Ωστόσο, η ανθρωπιστική εφοδιαστική αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις: ανθρωπιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) λειτουργούν συνήθως σε δύσκολα περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες τους πρέπει αφενός να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν και να αναπτυχθούν εντός 72 ωρών από τη στιγμή μίας καταστροφής, παρέχοντας προμήθειες προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες ζωών και ανθρώπινος πόνος, υπό μεγάλη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίζουν και πιο μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά προγράμματα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι υποδομές ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων μεταφορών και επικοινωνιών, ενδέχεται να έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες.
Στόχοι του Μαθήματος:
Μετά τις διαλέξεις, οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με το περιβάλλον των ανθρωπιστικών εφοδιαστικών αλυσίδων, όπου υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι, αντικρουόμενα κίνητρα, περιορισμένοι πόροι, πολυπλοκότητα και κίνδυνος. Θα εξοικειωθούν με τις προκλήσεις στις ανθρωπιστικές εφοδιαστικές αλυσίδες και τη σύνδεση τους με τις εμπορικές εφοδιαστικές αλυσίδες. Τέλος, θα αποκτήσουν μια εικόνα της υλικοτεχνικής υποστήριξης σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα είναι σε θέση να εντοπίζουν οφέλη, ορθές πρακτικές και βασικές προκλήσεις στην οργάνωση της εφοδιαστικής βοήθειας πριν (μετριασμός και ετοιμότητα), κατά τη διάρκεια (αντίδραση) και μετά (αποκατάσταση και ανάπτυξη) από μία ανθρωπιστική καταστροφή.
Συντήρηση Εξοπλισμού & Εγκαταστάσεων
Αντικείμενο του Μαθήματος:
Το μάθημα αυτό επιδιώκει να εισάγει τους συμμετέχοντες στις εναλλακτικές πολιτικές συντήρησης σε μία εταιρεία. Εξετάζονται οι νέες τάσεις όπως η προγνωστική συντήρηση, η ανάθεση της συντήρησης σε τρίτους, η διαχείριση ανταλλακτικών, η ροή της πληροφορίας, η αξιοπιστία μηχανών/εξαρτημάτων και η ανάλυση κόστους του κύκλου ζωής τους.
Στόχοι του Μαθήματος:
Ο στόχος του μαθήματος είναι να εκθέσει τους φοιτητές σε όλες τις σύγχρονες πρακτικές στον χώρο της συντήρησης και να τους εκπαιδεύσει σε πρακτικά εργαλεία για τον χώρο εργασίας τους.